De nieuwste updates, foto's en artikelen kunt u nu lezen op Zuivere Bhakti, de primaire bron van informatie en inspiratie op het web voor de Nederlandse Sanga onder de begeleiding van Sri Srimad Bhaktivedanta Narayana Gosvami Maharaja, de spirituele gids en inspiratie van tienduizenden discipelen en volgelingen wereldwijd.

donderdag 30 oktober 2008

Govardhan Puja - 29 oktober

Jaya Giriraja Jaya Govardhana!

varistha-hari-dasata-pada-samrddha-govardhana
madhudvaha-vadhu-camatkrti-nivasa rasa-sthala
agudha-gahana-sriyo madhurima vrajanojjvala
vrajasya sahajena me saranam astu vrndatavi

"In Vrndavana-dhama wordt Sri Giriraja Govardhana, aan wie de gopi's de unieke titel van hoogste dienaar van Hari hebben verleend, op glorieze wijze geopenbaard. Daar bevindt zich de plek van de rasa-dans, die de gopi's en ook koninginnen van Dvaraka zoals Sri Rukmini en Satyabhama diep verbijstert. Omringd door wouden geurend van bloemen, lover en bloesem, straalt Sri Vrndavana een lichtende gloed die flonkert van zoetheid. Moge dat Sri Vrndavana mijn enige toevlucht worden."

Vers 8 van Stava-mala (Sri Vrndavanastakam) van Sri Rupa Gosvami.
Vertaald door Sripad Hayesvara dasa in Sri Manah Siksa




dinsdag 28 oktober 2008

De geschiedenis van de Math

Sri Sri Guru Gaurangau Jayatah

Alle eer aan Sri Guru (Gurudeva, Prabhupada, Guru-parampara, Vaisnava’s, Nityananda Prabhu en Balaram) en Sri Gauranga – Sri Caitanya Mahaprabhu, Radha en Krishna

Sri Sri Radha Govinda Gaudiya Math

[Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada]

Deze tempel, of ruimte van aanbidding, is gewijd aan Sri Sri Radha Govinda, de gedaantes van Radha en Krishna die op het altaar staan. Gaudiya Math is de naam van het instituut opgericht door Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada. Toen hij in 1937 deze wereld verliet ontstond er onenigheid in de Gaudiya Math, zijn instructies werden niet meer gevolgd door de leidinggevenden. Velen verlieten dan ook de Math. (Dit lijkt een slechte ontwikkeling te zijn, maar door verder te lezen wordt het duidelijk hoe dit eigenlijk de missie van Caitanya Mahaprabhu nog breder en groter heeft doen uitspreiden.)

[Srila Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja]

Het was Srila Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja, die in deze donkere tijd waarin alles dreigde verloren te gaan, samen met een aantal Godsbroeders de Sri Gaudiya Vedanta Samiti oprichtte in 1940. Srila Abhaya Caranaravinda Prabhu (die later bekend werd als Srila Prabhupada) staat geregistreerd als co-founder, mede-oprichter. Hij is ook de sannyas-discipel en intieme vriend van Srila Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja. (Dit blijkt uit de lezing die Srila Prabhupada gaf toen Srila Bhakti Prajnana Kesava Gosvami deze wereld verliet.)

Hierna ontstond er een duidelijke splitsing in de Gaudiya Math. De groep die Srila Bhaktisiddanta Sarasvati Prabhupada’s instructies hadden verdraaid bleven aan het hoofd van de Gaudiya Math. De velen anderen die weg zijn gegaan volgden in de voetsporen van Srila Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja en begonnen hun eigen instituten, zoals de Sri Caitanya Gaudiya Math, Gopinath Gaudiya Math, Caitanya Sarasvata Gaudiya Math etc. Al deze Math’s hebben tegenwoordig tempels en volgelingen over de hele wereld.

[Srila A.C. Bhaktivedanta Svami Prabhupada]

Het was echter alleen Srila Bhaktivedanta Svami Prabhupada die als eerste en enige ongekend succes bereikte buiten India. Hij richtte de International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) op in 1966, in New York, Amerika.

Srila Bhaktivedanta Narayana Maharaja ontmoette Srila Prabhupada in 1950 en begon hem te dienen als siksa-guru (instruerende-guru) zoals opgedragen door zijn diksa-guru (initiërende-guru), Srila Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja. Hiermee is Srila Narayana Maharaja de eerste discipel van Srila Prabhupada. Srila Prabhupada en Srila Narayana Maharaja verbleven vaak samen in Mathura waardoor er een hechte band ontstond. Het was Srila Narayana Maharaja die Srila Prabhupada zijn eerste sannyas kleding en danda (staf) gaf en de vuurceremonie verrichte.

Hierna kwam Srila Narayana Maharaja hem regelmatig bezoeken in de Radha Damodara Tempel in Vrindavan. Ze hadden diepgaande gesprekken over de leer van Srila Rupa Gosvami en Srila Prabhupada liet Srila Narayana Maharaja zien wat hij aan het schrijven was. In de middag maakten ze samen capatis. Srila Prabhupada ging ze rollen en Srila Narayana Maharaja deed ze op het vuur.

Toen Srila Prabhupada naar het westen kwam heeft Srila Narayana Maharaja hem vele boeken toegestuurd die nog steeds te vinden zijn in de tempels in Amerika. De eerste mrdanga’s, karatala’s en deities van Radha en Krishna werden ook door hem verstuurd. Srila Prabhupada heeft meer dan vier tot vijfhonderd brieven verstuurd naar Srila Narayana Maharaja tijdens zijn verblijf in het westen. Voordat hij in 1977 deze wereld verliet had hij Srila Narayana Maharaja verzocht om zijn samadhi-ceremonie (ceremonie na zijn heengaan) met zijn eigen handen te doen en om voor zijn discipelen te zorgen.

[Srila Narayana Maharaja]

Velen begonnen toevlucht te nemen bij Srila Narayana Maharaja waardoor andere discipelen van Srila Prabhupada, die ook Guru zijn, hun eigen volgelingen dachten te verliezen. Deze Guru’s kwamen met het officiële besluit in 1996 dat het verboden is voor de volgelingen van Srila Prabhupada om naar Srila Narayana Maharaja te luisteren. Om toch het laatste verzoek van Srila Prabhupada te vervullen begon Srila Narayana Maharaja over de hele wereld te reizen en de discipelen en volgelingen van Srila Prabhupada die hun inspiratie hadden verloren, weer terug te brengen naar de lotusvoeten van hun Guru, Srila Prabhupada.

Door het verbod en dus ook disrespect voor Srila Narayana Maharaja konden degenen die nu onder zijn begeleiding zijn niet meer terecht in de vele tempels van Srila Prabhupada. Hierdoor begonnen zij hun eigen tempels op te richten. Dit is één van de redenen dat er een Sri Sri Radha Govinda Gaudiya Math is in Rotterdam, Nederland.

De missie van Caitanya Mahaprabhu

Deze splitsing die in 1996 plaats heeft gevonden heeft net als de splitsing van de Gaudiya Math in 1940 ervoor doen zorgen dat de missie van Caitanya Mahaprabhu nog breder en groter wordt uitgespreid. We kunnen uren stilstaan en pagina’s volschrijven met wat er allemaal verkeerd is gegaan, maar als we kijken naar het gigantische voordeel, smelt het allemaal weg als sneeuw voor de zon.

Eén punt dat wel gemaakt moet worden is dat degenen die in dit alles Vaisnava-aparadh, overtredingen tegenover Vaisnava’s, hebben begaan, daar ook de resultaten van zullen krijgen. Zolang we geen Vaisnava-aparadh begaan maakt het verder niet uit bij welke zuivere bron van Krishna bewustzijn we ons aansluiten.

vancha-kalpatarubhyas ca
krpa-sindhubhya eva ca
patitanam pavanebhyo
vaisnavebhyo namo namah

Ik breng pranama aan de Vaisnava’s, die als wensbomen ieders wensen kunnen vervullen, oceanen van genade, vol mededogen jegens de gebonden zielen.

vrijdag 24 oktober 2008

Het beste vers van Bhagavad-gita


In de Gita treffen we het volgende vers aan (18.65):

man-mana bhava mad-bhakto mad-yaji mam namaskuru
mam evaisyasi satyam te pratijane priyo 'si me


'Laat je geest en hart in Mij opgaan, word Mij toegewijd, vereer Me, breng Me je pranama en zeker zal je tot Me komen. Dat beloof Ik je omdat je Me zeer dierbaar bent.'

Dat is het beste van alle verzen van Bhagavad-gita. We moeten niet denken dat het daaropvolgende vers het beste is (18.66): Klik hier voor meer...

Zuiver

Ooit stapte Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu buiten het dorp waar Hij verbleef om Zijn behoefte te doen. Gopala stond op een afstandje gereed om de Heer te dienen met een waterpot om te wassen. Hij constateerde echter dat de Heilige Namen, die altijd dansten op de tong van Mahaprabhu, nu door hem niet gehoord werden. Hij verwonderde zich hierover zeer en toen zag hij hoe Mahaprabhu zijn tong vasthield met Zijn hand. Gopala was natuurlijk uiterst nieuwsgierig en vroeg: Klik hier voor meer...

Hoe we lijden moeten ondergaan

....Toch moeten we het onszelf verwijten, "Wat heb ik gedaan? Wat heb ik gedaan? Het is nogal terecht dat ik op zo'n manier wordt gepijnigd en lastiggevallen. Het is niet fout. Echt, terechte handelingen zijn gekomen en op mij tot uitvoering gebracht. Waarom heb ik deze fout begaan? Ik heb me ingelaten met dit verkeerde verbond, heb me bij de stam van de gunda's, de criminelen, aangesloten met uitbuiting op het oog. De reactie die als gevolg daarvan nu op mijn pad komt is zeer verdiend en goed." Klik hier voor meer...

Onvolmaakt

397

(Srila Sridhar Maharaja & Srila Prabhupada tijdens
de opening van de Mayapur Candrodaya Mandir)

"Vergissen is menselijk. Omdat we onvolmaakt zijn, is het onvermijdelijk dat we ons vergissen. Maar het is wel zo dat niemand onvolmaakt wil blijven. Er is in ieder levend wezen iets dat naar het volmaakte haakt. Als dat niet zo zou zijn, zouden we geen enkele behoefte voelen. Ons streven naar volmaaktheid is weliswaar erg zwak en beperkt, want anders zouden we ons doel meteen bereiken. Onze beperkte mogelijkheden en ons streven naar volmaaktheid scheppen ruimte voor de gids of de Guru. Klik hier voor meer...

donderdag 2 oktober 2008

Welkom

'Vaisnava Nieuws’ is een alternatief voor de andere hoog politiek georiënteerde websites betreffende de Gaudiya Vaisnava gemeenschap. Zoveel mogelijk nieuws, lezingen & artikelen van en over vele volgelingen van Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakur en zijn discipelen die invloed hebben op de levens van de volgelingen van Sri Caitanya Mahaprabhu zullen hier gepost worden.

Het komt in de verste verte niet in me op mijn guru van de uwe of van wie dan ook te onderscheiden. Er bestaat slechts één Guru, die in een oneindige verscheidenheid aan gedaanten verschijnt, om u, mij en alle andere mensen te onderrichten ." [volledige tekst kan hier gelezen worden.] (Srila Prabhupada, 1936)


‘Vaisnava Nieuws’ vervult Srila Prabhupada’s niet-sektarische gemoedsgesteldheid. Er zal weinig aandacht geschonken worden aan “hot topics” of “controversiële” discussies door discipelen en volgelingen. De grootste aandacht gaat specifiek naar de woorden van de Gaudiya Vaisnava Acarya’s en hun bovenzinnelijke realisaties over de missie van Sri Caitanya Mahaprabhu.