De nieuwste updates, foto's en artikelen kunt u nu lezen op Zuivere Bhakti, de primaire bron van informatie en inspiratie op het web voor de Nederlandse Sanga onder de begeleiding van Sri Srimad Bhaktivedanta Narayana Gosvami Maharaja, de spirituele gids en inspiratie van tienduizenden discipelen en volgelingen wereldwijd.

zaterdag 1 maart 2008

Onvolmaakt

(Srila Sridhar Maharaja & Srila Prabhupada tijdens
de opening van de Mayapur Candrodaya Mandir)



"Vergissen is menselijk. Omdat we onvolmaakt zijn, is het onvermijdelijk dat we ons vergissen. Maar het is wel zo dat niemand onvolmaakt wil blijven. Er is in ieder levend wezen iets dat naar het volmaakte haakt. Als dat niet zo zou zijn, zouden we geen enkele behoefte voelen. Ons streven naar volmaaktheid is weliswaar erg zwak en beperkt, want anders zouden we ons doel meteen bereiken. Onze beperkte mogelijkheden en ons streven naar volmaaktheid scheppen ruimte voor de gids of de Guru.


Omdat het onvolmaakte onvolmaakt is, heeft het hulp van buiten nodig. De volmaaktheid zou niet volmaakt zijn, als Hij Zichzelf niet zou kunnen doen gelden of anderen helpen en dat natuurlijk uit Zichzelf. Dus behoort de leiding, nodig om tot volmaaktheid te komen, uiteraard de Allerhoogste toe, en het medium waardoor deze leiding zich openbaart is Sri Guru – de goddelijk gids.


Het is voor een zoeker naar de Absolute Waarheid absoluut noodzakelijk dat hij zich overgeeft aan de Guru. Er bestaat echter een categorie filosofen die meent dat het op wetenschappelijke wijze mogelijk moet zijn om van binnenuit tot hogere geestelijke kennis te komen. Deze mensen zijn in het geheel niet op de hoogte van de meest essentiële van de aard van de absolute Kennis, namelijk dat Hij alleen het Allerhoogste Subject is en dat het andere, waaronder wijzelf, alleen object is van zijn alziende blik. Het oog kan de geest niet zien; het kan een relatie onderhouden met de geest, maar alleen als de geest dat wil.


Op soortgelijke wijze is onze relatie met de Allerhoogste Kennis slechts afhankelijk van Zijn zoete wil. We moeten ons geheel en al afhankelijk stellen van Zijn vertegenwoordiger, oftewel de geestelijk leraar, door wie hij zich graag kenbaar maakt."




- Srila Bhaktiraksak Sridhar Gosvami Maharaja

This is B. R. Sridhara Maharaja, whom I consider to be even my siksa guru, so what to speak of the benefit that you can have by his association. So, if you are serious about the advancement of your spiritual life, I will advise you to go to Sridhara Maharaja. It will be very good for your spiritual benefit, and I will feel that you are safe. When I was in India with the others, we lived with Sridhara Maharaja. You can also make arrangements for your other godbrothers to go there in the future." (Srila Prabhupada in a letter January 31, 1969)

Welkom

'Vaisnava Nieuws’ is een alternatief voor de andere hoog politiek georiënteerde websites betreffende de Gaudiya Vaisnava gemeenschap. Zoveel mogelijk nieuws, lezingen & artikelen van en over vele volgelingen van Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakur en zijn discipelen die invloed hebben op de levens van de volgelingen van Sri Caitanya Mahaprabhu zullen hier gepost worden.

Het komt in de verste verte niet in me op mijn guru van de uwe of van wie dan ook te onderscheiden. Er bestaat slechts één Guru, die in een oneindige verscheidenheid aan gedaanten verschijnt, om u, mij en alle andere mensen te onderrichten ." [volledige tekst kan hier gelezen worden.] (Srila Prabhupada, 1936)


‘Vaisnava Nieuws’ vervult Srila Prabhupada’s niet-sektarische gemoedsgesteldheid. Er zal weinig aandacht geschonken worden aan “hot topics” of “controversiële” discussies door discipelen en volgelingen. De grootste aandacht gaat specifiek naar de woorden van de Gaudiya Vaisnava Acarya’s en hun bovenzinnelijke realisaties over de missie van Sri Caitanya Mahaprabhu.